داروسازان
مطالعات جدید پزشکی
سه شنبه 20 خرداد 1393برچسب:, :: 10:40 ::  نويسنده : دکتر امین عطایی

به اسبش هي زد و زلفش ميان بادها گُل كرد
تمام دشت را سرشار از عطر قرنفُل كرد

نگاهش آهوان خسته را مدهوش خود كرده است
لبانش سنگ هاي تشنه را غرق تغزُل كرد

و بسم الله رويش – صبحگاهان بني هاشم –
بيابان هاي دنيا را پر از تحرير بلبل كرد

...پدر از دور مي بيند كه در گرد و غبار دشت
پسر کم رنگ و مبهم می شود اما تحمل كرد

زره گُر مي زند بر ارغوانش حلقه در حلقه
به سوي خيمه ها برگشت و بندش را كمي شُل كرد

پدر از دور مي بيند كه سر بر مي زند خورشيد
تمام اشتياقش را براي ديدنش پل كرد

به قدر يك خدا حافظ، سلامي كرد و جاري شد
و با پيغمبر خورشيد و باران ها توسل كرد

حضرت علي اكبر (ع) فرزند ابي عبدالله الحسين(ع) بنا به روايتي در يازدهم شعبان،سال43 قمري در مدينه منوره ديده به جهان گشود. پدر گرامي اش امام حسين بن علي بن ابي طالب (ع) و مادر محترمه اش ليلي بنت ابي مرّه بن عروه بن مسعود ثقفي است.او از طايفه خوش نام و شريف بني هاشم بود . و به بزرگاني چون پيامبر اسلام(ص)، حضرت فاطمه زهرا(س)، امير مؤمنان علي بن ابي طالب(ع) و امام حسين (ع) نسبت دارد. 
  درباره شخصيت علي اكبر(ع) گفته شد، كه وي جواني خوش چهره، زيبا، خوش زبان و دلير بود و از جهت سيرت و خلق و خوي و صباحت رخسار، شبيه ترين مردم به پيامبر اكرم(ص) بود و شجاعت و رزمندگي را از جدش علي ابن ابي طالب (ع) به ارث برده و جامع كمالات، محامد و محاسن بود. در روايتي به نقل از شيخ جعفر شوشتري در كتاب خصائص الحسينيه آمده است: اباعبدالله الحسين هنگامي كه علي اكبر را به ميدان مي فرستاد، به لشگر خطاب كرد و فرمود:« يا قوم، هولاءِ  قد برز عليهم غلام، اَشبهُ الناس خَلقاً و خُلقاً و منطقاً برسول الله....... اي قوم، شما شاهد باشيد، پسري را به ميدان مي فرستم، كه شبيه ترين مردم از نظر خلق و خوي و منطق به رسول الله (ص) است بدانيد هر زمان ما دلمان براي رسول الله(ص) تنگ مي شد نگاه به وجه اين پسر مي كرديم

  

چهار شنبه 7 خرداد 1393برچسب:, :: 14:44 ::  نويسنده : دکتر امین عطایی

نویسنده : محمد سبحانی نیا

یکی از ساز وکارهای حیات و زندگی, امیدواری است. از نظر جهان بینی توحیدی, امید تحفه الهی است که چرخ زندگی را به گردش وامی دارد و موتور تلاش و انگیزه را پر شتاب می کند. اگر روزی امید از انسان گرفته شود, دوران خمودگی و ایستایی او فرا می رسد.امیدوار بودن, هنری است که باید همگان به خصوص نسل پویای جوان آن را فرا گیرند. از این رو در این شماره به بررسی حقیقت امیدواری و راه های نیل به آن می پردازیم. 

حقیقت امیدواری
امیدواری، حالتی نفسانی است که در آن, انسان به اموری که انتظارش را دارد دل بستگی پیدا کرده است. امید، در انتظار چیزی بودن است در حالی که بیشتر وسایل و اسباب آن فراهم شده است. معمولاً امید و آرزو،در فرهنگ فارسی، در کنار یکدیگر به کار می روند، اما در زبان عربی به صورت جداگانه با عنوان های (رجا) و (اَمَل) استعمال می شوند. با یک تحلیل می توان گفت: در هر امیدواری، آرزو هست، ولی هر آرزویی، امیدواری نیست.
 
شاید بتوان امید در زندگی را به سکان کشتی تشبیه کرد، همان طوری که کشتی بدون سکان دار در دریای خروشان و پر تلاطم, سرگردان خواهد بود، انسان ناامید نیز در این دنیای پر هیاهو حیران خواهد ماند. بعضی افراد به دلیل شکست های گذشته، امیدشان را از دست داده اند به طوری که زندگی منهای امید را قابل تحمل ندانسته و در نهایت, بدترین گزینه یعنی مرگ را مشکل گشای خود یافته اند. آن عده هم که زنده اند،در واقع مرده متحرکی بیش نیستند. 

امیدواری،نه خیال پردازی
باید مرز بین امیدواری و خوش خیالی را به خوبی دانست تا یکی در جای دیگری قرار نگیرد. امیدواری, مقوله ای است که با فعالیت و تلاش همراه است و به بیان بهتر می توان گفت: امیدواری از سه جزء شناختی, عاطفی و حرکتی تشکیل می شود. باغبانی در ذهن خود، ثمرات و نتایج کارش را که باغستان سرسبز و آباد است،تصور می کند و آن را مطلوب می بیند; از این رو در او نوعی دلدادگی پدید می آید و آرزوی داشتن چنین باغی را می کند. سپس به منظور تحقق آن به فعالیت می پردازد. دانش آموزی که بدون تلاش و مجاهدت در انتظار کسب مدارج علمی و پذیرش در دانشگاه به سر بَرَد، در حقیقت به خیال پردازی افراطی روی آورده و از امید واقعی فاصله گرفته است. این مسئله در جهات معنوی نیز صادق است. رسول اکرم(ص) می فرماید: نادان کسی است که از هوای نفسانی خود پیروی کند و در عین حال از خداوند انتظار بهشت را داشته باشد.

 
هرچند در ناامیدی بسی امید است, ولی با این بهانه نمی توان دست از کار و تلاش کشید و به امیدِ یاریِ دیگران چشم دوخت. میوه شیرین و گوارای درخت امید آن گاه به بار می نشیند که با تلاش و فعالیت آبیاری شده باشد.امام علی(ع) می فرماید: (لاتکن ممّن یرجوا الاخرة بغیر عمل; از کسانی مباش که بدون عمل، به آخرت امیدوار است.)

اهمیت امید و آرزو در اسلام
 
در اسلام، امید و آرزو جایگاه رفیعی دارد تا جایی که در روایات معصومین از امید به عنوان رحمت الهی یاد شده است. پیامبر(ص) می فرماید: (الأمل رحمة لأمتی ولولا الأمل مارضعت والدة ولدها ولاغرس غارس شجرها; امید و آرزو, رحمت برای امت من است و اگر امید و آرزو نبود، هیچ مادری فرزندش را شیر نمی داد و هیچ باغبانی نهالی نمی کاشت.)

 
اقسام امید و آرزو
به طور کلی می توان امید و آرزو را به امید و آرزوی کاذب و صادق تقسیم کرد. استاد مطهری می گوید: (معمولاً افرادی که از لحاظ روح و روان, سالم و با نشاط اند و انحرافی پیدا نکرده اند, کمتر به تخیل و به هم بافتن آرزوهای دور و دراز و نامعقول می پردازند. همیشه عملی فکر می کنند و عملی آرزو می کنند; یعنی آرزوهای آنها در جهت همان مداری است که در زندگی دارند, روی بال و پر خیال نمی نشینند و آرزوی امور ناشدنی را نمی کنند; ولی افراد ضعیف که مبتلا به بیماری روانی هستند و نشاط عمل ندارند و در وجودشان همت و اراده ای موجود نیست, بیشتر بر مرکب سریع السیر خیال سوار می شوند و با خیالات خود را سرگرم می کنند.)


راه های امیدواری
امیدواری مانند صفات پسندیده دیگر, اکتسابی است; یعنی باید با تلاش و تمرین آن را به دست آورد. راه هایی که جوانه امید را در دل آدمی می کارد عبارت اند از:

۱) تفکر مثبت
قدرت اندیشه و تفکر, بر هیچ کس پوشیده نیست. اندیشه نه تنها بر جسم انسان, بلکه بر آینده او نیز تأثیر می گذارد. تفکر مثبت, تولید انرژی, توانایی و دل گرمی می کند و در عوض, تفکر منفی موجب اضطراب و تشویش افراد می شود. اگر بخواهیم امیدوار زندگی کنیم باید همواره نیمه پر لیوان را بنگریم نه نیمه خالی آن را و به آنچه می توانیم کسب کنیم بیندیشیم. 

۲) محکم کردن پایه های اعتقادی و اخلاقی
یأس و امید تا حد زیادی مربوط به جهان بینی و نگرش انسان به نظام آفرینش است. کسی که به ماورای طبیعت اعتقاد دارد و نظام خلقت را محدود به دنیا نمی پندارد, در تاریک ترین لحظات زندگی نیز احساس تنهایی نمی کند, زیرا همیشه خدا را در کنار خود می یابد. انسان مؤمن با داشتن این تکیه گاه مطمئن, با خود می گوید: هرگز به خود رها نشده ام و زحماتم بی نتیجه نخواهد ماند. 
 
استاد مطهری(ره) ایمان را منبع امید و رجا می داند و می گوید: (آدم با ایمان هیچ وقت خودش را تک و بی مددکار و بی غمخوار نمی بیند, همیشه در نماز می گوید: خدایا! تو را می پرستیم و از تو مدد می خواهیم… دین و ایمان در عین این که در نواحی زیادی به امید و رجا قوت و وسعت می دهد, از طرفی هم جلو یک سلسله آرزوها را می گیرد و نمی گذارد آنها رشد کنند. آدمی در ناحیه آرزو, هیچ گونه محدودیتی ندارد. گاهی آرزوی امر محال می کند; مثلاً حادثه ای در گذشته واقع شده و با یک کیفیت مخصوص واقع شده و آدمی آرزو می کند که ای کاش واقع نشده بود و یا آن که آرزو می کند که ای کاش آن حادثه به فلان کیفیت واقع شده بود. آرزو می کند که ایام جوانی برگردد; آرزو می کند که برادر و فامیل فلان شخص باشد; هیچ کدام از این ها واقع شدنی نیست. چیزی که در گذشته واقع شده ممکن نیست نابود شود و چیزی دیگر جای آن را بگیرد. در عین حال جلو آرزو را نمی شود گرفت… آرزوهای بی نظم و قاعده همان ها است که در زبان دین، آمال شیطانی نامیده شده، همان ها است که آدمی را می فریبد و وقت و عمر او را تباه می سازد.)

 
 

 

 

یک شنبه 4 خرداد 1393برچسب:, :: 14:7 ::  نويسنده : دکتر امین عطایی

 

 يا باب الحوائج

شميم زلف تورا بادها كجا بردند

مقام قدِّ تورا خاكها چرا بردند

 

چگونه باب حوائج نخوانمت اي پير

كه حمله بر تو چنان باب،حلقه ها بردند

 

درختها به مقام تو غبطه ها خوردند

كه دست را ز دلِ خاك بر دعا بردند

 

تو پيري و به خدا صحبت از جنين كردي

تورا به هفت سيه چال،بيصدا بردند

 

تورا ز دور لباسي تهي ز پيكر ديد

ز بس كه جوهره ي پيكر تورا بردند

 

ز ربناي تو آوازها الهي شد

ز يك نماز تو رقّاصه را كجا بردند!

 

تو آن گلي كه چو از ساقه ات شكسته شدي

ميان راه ، تورا همرهِ صبا بردند

 

به روي تخته چه ميكرد آفتاب خدا؟

كسي كه عطر تنش را فرشته ها بردند

 

ز احترام نكردند بر تن تو كفن

پي صواب كفنها جداجدا بردند

 

چه رتبه ايست در اين تشنگي كه معصومين

به گاهِ مرگ،رهي سوي كربلا بردند

(محمد سهرابي)

 

زندگی‌نامه امام موسی كاظم علیه السلام:

 نام:موسى‏ بن جعفر.

كنیه: ابو ابراهیم، ابوالحسن، ابوالحسن اوّل، ابوالحسن ماضى، ابوعلى و ابواسماعیل.

القاب: كاظم، صابر، صالح، امین و عبدالصالح.

نكته:امام موسی كاظم علیه السلام در میان شیعیان به «باب الحوائج» معروف است.

منصب: معصوم نهم و امام هفتم شیعیان.

تاریخ ولادت امام موسی كاظم:هفتم ماه صفر سال 128 هجرى. برخى نیز سال 129 را ذكر كردند.

محل تولد امام موسی كاظم: ابواء (منطقه‏اى در میان مكه و مدینه) در سرزمین حجاز (عربستان سعودى كنونى).

نسب پدرى: امام جعفر بن محمد بن على بن حسین بن على بن ابى‏طالب علیهم السلام.

 نام مادر امام موسی كاظم:حمیده مصفّاة. نام‏هاى دیگرى نیز مانند حمیده بربریه و حمیده اندلسیه نیز براى او نقل شده است. این بانو از زنان بزرگ زمان خویش بود و چندان فقیه و عالم به احكام و مسائل بود كه امام صادق علیه السلام زنان را در یادگیرى مسائل و احكام دینى به ایشان ارجاع مى‏داد. و درباره‏اش فرمود: «حمیده، تصفیه شده است از هر دنس و چركى؛ مانند شمش طلا. پیوسته فرشتگان او را حفاظت و پاسبانى نموده تا رسیده است به من، به خاطر آن كرامتى كه از خداى متعال براى من و حجت پس از من است.»

 مدت امامت امام موسی كاظم: از زمان شهادت پدرش، امام جعفر صادق علیه السلام، در شوال 148 هجرى تا رجب سال 183 هجرى، به مدت 35 سال. آن حضرت در سن بیست سالگى به امامت رسید.

 تاریخ و علت شهادت امام موسی كاظم: 25 رجب سال 183 هجرى، در سن 55 سالگى، به‏ وسیله زهرى كه در زندان سندى بن شاهك به دستور هارون ‏الرشید به آن حضرت خورانیده شد.

 محل دفن: مكانی به نام مقابر  قریش در بغداد (در سرزمین عراق) كه هم اكنون به «كاظمین» معروف است.

 همسران: 1. فاطمه بنت على. 2. نجمه.

 فرزندان امام موسی كاظم: درباره تعداد فرزندان آن حضرت چند قول وجود دارد. بنابر نقل یكى از آنها، آن حضرت 37 فرزند داشت كه 18 تن از آنان پسر و 19 تن دختر بودند.

 الف)   پسران‏  امام موسی كاظم

1. امام على بن موسى الرضا(ع).2. ابراهیم.3. عباس.4. قاسم.5. اسماعیل.6. جعفر.7. هارون.8. حسن.9. احمد.    10. محمد.11. حمزه.12. عبداللّه.13. اسحاق.14. عبیداللّه.

15. زید.16. حسین.17. فضل.18. سلیمان.

 ب) دختران  امام موسی كاظم

1. فاطمه كبرى.2. فاطمه صغرى.3. رقیّه.4. حكیمه.5. ام ابیها.6. رقیّه صغرى.7. كلثوم.8. ام جعفر.9. لبابه.10. زینب.    11. خدیجه.12. علیّه.13. آمنه.14. حسنه.

15. بریهه.16. عائشه.17. ام سلمه.18. میمنه.19. ام كلثوم.

یكى از دختران امام موسی كاظم (ع) به نام فاطمه، معروف به حضرت معصومه علیهاالسلام كه براى دیدار برادرش امام رضا علیه السلام عازم ایران شده بود، در شهر قم بیمار شد و پس از چند روز بیمارى، وفات یافت و در این شهر مدفون گردید. هم اكنون مقبره ایشان زیارتگاه شیعیان سراسر جهان و دانشگاه عالمان و مجتهدان شیعى است.

 اصحاب ویارانامام موسی كاظم :

تعداد یاران، اصحاب و راویان امام موسى كاظم علیه السلام بسیار است. در این جا نام تعدادى از اصحاب بزرگ آن حضرت ذكر مى‏گردد:

1. على بن یقطین.2. ابوصلت بن صالح هروى .3. اسماعیل بن مهران.4. حمّاد بن عیسى5. عبدالرحمن بن حجّاج بجلى.6. عبداللّه بن جندب بجلى.7. عبداللّه بن مغیره بجلى.

8. عبداللّه بن یحیى كاهلى.9. مفضّل بن عمر كوفى.10. هشام بن حكم.11. یونس بن عبدالرحمن.12. یونس بن یعقوب.زمامداران معاصر:1. مروان بن محمد اموى - معروف به مروان حمار- (126 - 132 ق.).2. ابوالعباس سفاح عباسى (132 - 136 ق.).3. منصور عباسى (136 - 158 ق.).4. مهدى عباسى (158 - 169 ق.).5. هادى عباسى (169 - 170 ق.).6. هارون الرشید (170 - 193 ق.).

 امام موسى كاظم علیه السلام در عصر خلافت منصور عباسى به مقام امامت نایل آمد. از آن زمان تا سال 183 هجرى، سال وفات آن حضرت، چندین بار توسط خلفاى عباسى دستگیر و زندانى گردید. 

امام موسی كاظم تنها در دوران خلافت هارون الرشید به مدت چهار سال زندانى و در همان زندان به شهادت رسید.

 

رویدادهاى مهم زمان امام موسی کاظم (ع):

1. شهادت امام جعفر صادق علیه السلام، پدر ارجمند امام موسى كاظم علیه السلام، به دست منصور دوانیقى، در سال 148 هجرى.

 2. پیدایش انشعاباتى در مذهب شیعه، مانند: اسماعیلیه، اَفْطَحیه و ناووسیه، پس از شهادت امام صادق علیه‌السلام و معارضه آنان با امام موسى كاظم علیه السلام در مسئله امامت.

 3. ادعاى امامت و جانشینى امام جعفر صادق علیه السلام، توسط عبدالله اَفْطَحْ، برادر امام موسى كاظم علیه السلام و به وجود آوردن مذهب افطحیه در شیعه.

 4. اعراض بیشتر اصحاب امام صادق علیه السلام از عبدالله اَفْطَحْ، و گرایش آنان به امام‏ موسى كاظم علیه‌السلام.

 5. مرگ منصور دوانیقى، در سال 158 هجرى، و به خلافت رسیدن ابوعبدالله مهدى عباسى، فرزند منصور.

 6. احضار امام موسى كاظم علیه السلام به بغداد و زندانى نمودن ایشان در آن شهر، به دستور مهدى عباسى.

7. زندانى شدن امام موسى كاظم علیه السلام در بغداد، در دوران حكومت هادى عباسى.

 8. مبارزات منفىِ امام موسى كاظم علیه السلام با دستگاه حكومتىِ هارون‏الرشید، در مناسبت‏هاى گوناگون.

 9. بدگویی و سعایت على بن اسماعیل، برادرزاده امام موسى كاظم علیه السلام از آن حضرت، نزد هارون الرشید با توطئه‏چینى یحیى برمكى، وزیر اعظم هارون.

 10. دستگیرى امام كاظم علیه السلام در مدینه و فرستادن آن حضرت به زندان عیسى بن جعفر در بصره، به دستور هارون‏الرشید، در سال 179 هجرى.

 11. انتقال امام علیه السلام از زندان بصره به زندان فضل بن ربیع در بغداد.

 12. انتقال امام علیه السلام از زندان فضل بن ربیع به زندان فضل بن یحیى برمكى.

 13. مراعات كردن حال امام علیه السلام در زندان، توسط فضل بن یحیى و عكس‏العمل شدید هارون به این قضیه.

 14. مضروب و مقهور شدن فضل بن یحیى، توسط هارون، به خاطر مراعات حال امام علیه السلام در زندان.

 15. انتقال امام علیه السلام از زندان فضل بن یحیى به زندان سندى بن شاهك.

 16. مسموم كردن امام علیه السلام با خرماى زهر آلود، توسط سندى بن شاهك در زندان.

 17. شهادت امام كاظم علیه السلام به خاطر مسمومیت در زندان سندى بن شاهك، در 25 رجب سال 183 هجرى.

 18. انتقال پیكر مطهر امام موسى كاظم علیه السلام به جِسر (پل) بغداد و فراخوانىِ مردم براى دیدن آن توسط مأموران هارون‏الرشید.

 19. انزجار سلیمان بن جعفر بن منصور دوانیقى از تحقیر پیكر امام موسى كاظم علیه السلام، توسط مأموران حكومتى، و دستور او به تجهیز و تكفین مناسب شأن پیكر آن حضرت و به خاك سپارى در مقابر قریش بغداد.

 

منبع: از كتاب "خاندان عصمت علیهم السلام" ، سید تقى واردى                                                                      

 

 

 

 

دو شنبه 22 ارديبهشت 1393برچسب:, :: 9:36 ::  نويسنده : دکتر امین عطایی

كلیه این داروها باعث كاهش و یا مهار دوباره جذبی نوراپی نفرین و سروتونین و انسداد گیرنده‌های موسكارینی استیل كولین می‌شوند.
همچنین ممكن است باعث كاهش فعالیت خون‌رسانی قلبی شوند ولی در مواقع بحرانی از قبیل مسمومیت شدید باعث تحریك‌پذیری عضله قلب خواهند شد.
● موارد مصرف عمده داروهای چند حلقه‌ای ضدافسردگی
▪ اختلال افسردگی اساسی
▪ اختلال افسردگی در طب عمومی
▪ اختلال حواس و فوبیا
▪ اختلال اضطراب فراگیر
▪ اختلال وسواس جبری
▪ اختلال تغذیه‌ای
▪ اختلال درد
▪ موثر در شب‌ادراری كودكان
▪ موثر در اضطراب جدایی، استرس‌ها و ناركولپسی (اختلال خواب) عوارض داروهای چند حلقه‌ای ضدافسردگی
▪ سستی و بی‌حالتی در افراد ایجاد می‌كند كه در مشاغل گوناگون، افراد باید به طور كامل مراقب خود باشند.
▪ عوارض سیستم عصبی مركزی و از دست دادن تعادل و لرزش
▪ عوارض قلبی، افزایش فشار خون مدت درمان با تجویز روانپزشك یك ماه پس از مصرف دوز ماكزیمم موثر می‌توان در صورت فقدان هرگونه علائم بیماری دوز را به سه چهارم تقلیل داد. تذكر :یكی از موارد شایع چند حلقه‌ای‌ها ضدافسردگی به‌خصوص در افراد سالمند شكستگی هیپ در مفصل ران است كه ناشی از سقوط فشار خون است. بیش مصرفی این دارو‌ها تشنج‌زا خواهد بود.

 

اصول منطقی تجویز داروهای ضد افسردگی

چکیده:اختلالات افسردگی جزو شایع ترین اختلالات روانپزشکی  می باشند. این اختلالات خود را به اشکال مختلفی نشان می دهندکه ظرافت هایی در درمان انواع مختلف این اختلالات وجود دارد. مسئله مهم چالش هایی است که در تشخیص افتراقی این اپیزود از سایر اختلالات روانپزشکی  بوجود می آید.در درمان این اختلالات نه تنها درمان دارویی که درمان های غیر دارویی مانند درمان با تشنجECT ،تحریک عصب واگ Vague nerve stimulation ، قرار گرفتن در میدان مغناطیسیMagnetic Resonance Stimulation Transcranialو روان درمانی Psychotherapy کاربرد دارد.دارو های ضد افسردگی در دسته های متفاوتی قرار می گیرند که از آن میان  می توان به مهار کننده های آنزیم مونو آمین اکسیداز، سه حلقه ای ها، چهار حلقه ای ها، مهار کننده های باز جذب سروتونین، مهار کننده های باز جذب سروتونین و نور اپی نفرین، مهار کننده های باز جذب نور اپی نفرین و دوپامین اشاره کرد.در تجویز دارو های ضد افسردگی بایستی به این مسئله توجه داشت که دارویی انتخاب شود که نه تنها اثرات درمانی مفیدی داشته باشد بلکه پروفایل عوارض جانبی مناسبی نیز برای بیمار داشته باشند.دردرمان اختلالات افسردگی سه مرحله درمانی وجود دارد. مرحله حاد، مرحله تداومی و مرحله نگهدارنده .هدف از درمان این است که نه تنها بیمار بدون علامت شده و عملکرد مناسبی پیدا کند و درگیر کمترین عوارض شود که احتمال عود نیز به حداقل برسد.

مقدمه

اختلالات افسردگی جزو شایع ترین اختلالات روانپزشکی  می باشندو پیش بینی می شود در یک دهه آینده شایع ترین اختلال در جهان باشند. همچنین بار اقتصادی که این بیماری بر فرد، خانواده، سیستم بهداشتی و جامعه وارد می کند بسیار زیاد باشد و منجر به اختلال عملکرد فردی، شغلی، خانوادگی و اجتماعی فرد می شود.

این اختلالات خود را به اشکال مختلفی نشان می دهند مانند افسردگی سایکوتیک، افسردگی آتی پیک، افسردگی مزمن، دیس تایمی و افسردگی دو قطبی.مسئله مهم در درمان اختلالات افسردگی تشخیص صحیح نوع اختلال است.به طوری  که ظرافت هایی در درمان انواع مختلف این اختلالات وجود دارد که در صورت عدم توجه به این ظرافت ها نه تنها باعث عدم بهبودی و وخامت علائم می شود که می تواند منجر به اقدام به خودکشی یا افسردگی مزمن شود.

اپیزود افسردگی اساسی خود را با خلق افسرده یا عدم  بارزاحساس لذت همراه با علائمی چون تغییرات در اشتها ، خواب، فعالیت روانی حرکتی،احساس خود ملامت گری و گناه، افکار خود کشی، کاهش بارز تمرکز و حافظه  و سطح انرژی برای دوره قابل توجه زمانی( حداقل 2 هفته) اطلاق می شود. بطوری که اکثر روز ها و ساعات فرد را درگیر کرده باشد و منجر به افت بارز عملکرد یا ایجاد تنش در فرد شود.

بحث

یکی از مهم ترین چالش هایی که در درمان اختلالات افسردگی است مربوط به تشخیص افتراقی آنها از سایر اختلالات روانپزشکی  است. شاید مهم ترین چالش در این خصوص اپیزود مختلط اختلال دو قطبی است که نه تنها با علائم بارز اپیزود افسردگی اساسی که همزمان و یا متناوبا با علائمی از اپیزود مانیا همراه است.علائمی چون تحریک پذیری و پرخاشگری،اقدام های پر خطر،ولخرجی، افزایش تمایلات جنسی، پر حرفی و پرش افکار. چالش مهم دوم اپیزود افسردگی اساسی اختلال دو قطبی است که تحت عنوان افسردگی دو قطبی شناخته می شود. تشخیص این اختلال در صورتی امکان پذیر است که درمانگر به سابقه قبلی بیمار و نیز به سابقه خانوادگی وی توجه داشته باشد. وجود دوره های هویپومانیا ،مانیا  یا مختلط قویا مطرح کننده این اختلال است. لازم به ذکر است که در بسیاری از موارد تشخیص این دوره ها کار آسانی نبوده و نیاز به پرسش های دقیق از خانواده و خود بیمار دارد. گاها وجود این دوره ها برای بیمار و خانواده پنهان است و لازم است درمانگر سئوالات ظریفی در خصوص  تغییراتی ولو کوتاه مدت چند روزه در نوع ارتباطات بین فردی، سطح فعالیت حرکتی، تکلم، برنامه ریزی کاری و اقتصادی، تمایل به خواب و عملکرد جنسی از بیمار و اطافیان بیمار به عمل آورد.

یکی دیگر از چالش های تشخیصی اختلالات  انطباقی است. مطالعات نشان می دهد که اختلالات افسردگی دربسیاری از موارد توسط بیمار، اطرافیان وی و حتی درمانگران  تشخیص داده نمی شود . این مسئله به خصوص در گروه های خاص مانند کودکان، سالمندان و زنان باردار و شیرده و مبتلایان به سایر اختلالات جسمانی و نرولوژیک مزمن بیشتر دیده می شود. در این گروه عمدتا بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی تشخیص اختلال انطباقی را دریافت می کنند. همچنین از آنجایی که در بسیاری از بیماران مبتلا به اختلالات افسردگی همزمان علائم اضطرابی نیز وجود دارد این بیماران به اشتباه تشخیص اختلالات اضطرابی را دریافت می کنند. تشخیص اشتباه منجر در درمان ناکافی در این بیماران می شود که خود عواقبی چون سوء مصرف بنزودیازپین ها، اقدام به خودکشی و بروز افسردگی مزمن می شود.

از چالش های دیگر می توان اختلالات طب عمومی و وابستگی به مواد را مطرح کرد که می توانند باعث بروز علائم بارز افسردگی شوند. در این میان می توان به هیپوتیروئیدی، آنمی مگالو بلاستیک، SLE، MS ، صرع، وابستگی به مت آمفتامین و الکل را ذکر کرد.

در درمان این اختلالات نه تنها درمان دارویی که درمان های غیر دارویی مانند درمان با تشنجECT،تحریک عصب واگVague nerve stimulation، قرار گرفتن در میدان مغناطیسیMagnetic Resonance Stimulation Transcranialو روان درمانی Psychotherapy کاربرد دارد.

دارو های ضد افسردگی در دسته های متفاوتی قرار می گیرند که از آن میان  می توان به مهار کننده های آنزیم مونو آمین اکسیداز، سه حلقه ای ها، چهار حلقه ای ها، مهار کننده های باز جذب سروتونین، مهار کننده های باز جذب سروتونین و نور اپی نفرین، مهار کننده های باز جذب نور اپی نفرین و دوپامین اشاره کرد. که برخی از انواع قدیمی آنها بدلیل وسعت و شدت عوارض جانبی و نیاز به ملاحظات همزمان دارویی و غذایی کاربرد  بالینی محدودی دارند.

ابتدایی ترین مسئله در درمان مبتلایان به اختلالات افسردگی تعیین شدت بیماری و وجود افکار خود کشی است. این مسئله اهمیت دارد که آیا بیمار نیاز به بستری دارد یا می توان درمان را سرپایی دنبال کرد. چنانچه افکار حودکشی وجود دارد، شدت آن و میزان خطر آن چقدر است و آیا بیمار مراقبین قابل اطمینانی دارد که بتوانند از او مراقبت کنند. یکی از چالش های عمده تفهیم ماهیت بیماری و ریسک آن و عواقب عدم درمان برای بیمار و خانواده وی است که گاه انرژی زیادی را از درمانگر می گیرد.

چنانچه قرار است بیمار بطور سرپایی درمان شود لازم است به وی تفهیم شود که گاه 4 هفته زمان نیاز است تا اثرات درمان ظاهر شود و اینکه ابتدا عوارض دارو ظاهر می شود و سپس اثرات مثبت آن ( دربسیاری از موارد علت قطع درمان توسط بیمار یا با اصرار خانواده اش است) و این مسئله که چنانچه بیمار به رژیم دارویی اول پاسخ مناسبی ندهد. این امکان وجود دارد که به رژیم های بعدی پاسخ دهد. بهتر برخی از عوارض محتمل دارو برای بیمار مطرح شود واین امکان برای وی فراهم شود که در صورت بروز عوارض بتواند با درمانگرش ارتباط برقرار کند. در بسیاری از موارد اطمینان بخشی درمانگر و تغییرات جزئی دارویی می تواند بسیار مفید باشد. چنانچه تحصیلات بیمار مناسب باشد توضیحات مختصری از مکانیسم سایکو بیولوژیک تاثیر دارو ها  می تواند مفید است.

در تجویز دارو های ضد افسردگی بایستی به این مسئله توجه داشت که دارویی انتخاب شود که نه تنها اثرات درمانی مفیدی داشته باشد بلکه پروفایل عوارض جانبی مناسبی برای بیمار داشته باشند. گاه از این عوارض می توان استفاده مفید کرد . مثلا چنانچه بیماری از انزال زود هتنگام شاکی باشد استفاده از SSRI می تواند منطقی باشد یا چنانچه بیمار تمایل به افزایش وزن داشته باشد استفاده از سه حلقه ای ها مفید است. همچنین  نوع افسردگی نیز در انتخاب دارو نقش دارد به طوری که درمان دارویی در افسردگی آتیپیک و افسردگی دو قطبی با افسردگی ملانکولیک و فصلی متفاوت است.

دردرمان اختلالات افسردگی سه مرحله درمانی وجود دارد. مرحله اول مرحله حاد (acute phase)است که در آن دارو با دوز اولیه شروع شده و طبق یک الگوی منطقی به دوز متوسط رسنده می شود(جدول 1) و با در نظر گرفتن عوارض دارویی و پاسخ درمانی دوز مناسب بیمار تعیین می شود. در این مرحله در حالت ایده آل قرار است بیمار به دارو پاسخ داده(response) و نهایتا بدون علامت(remission) شود. ولی باید به خاطر داشت که تعدادی از بیماران با اولین داروی تجویزی پاسخ مناسبی نمی دهند و نیاز است که یا دارو تعوض شده و یا با داروهای دیگرتقویت شوند. در مرحله دوم که مرحله تداومی(continuation phase) نامیده می شود و بین 6 تا 9 ماه طول می کشد که در این مرحله داروی بیمار بدون تغییر دوز تا انتها تداوم می یابد که نهایتا باعث بهبودی(recovery) بیمار می شود. چنانچه دارو به هر دلیلی در این دوره قطع شود بیمار دچار بازگشت علائم(relapse) می شود. مرحله سوم مرحله نگهدارنده(Maintanance) است که تنهابرخی از بیماران بایستی وارد آن شود در افرادی شروع می شود که احتمال عود(recurrence) بیماری در آنها بالا است. مثلا در افرادی که سابقه خانوادگی قوی اختلالات خلقی را داشته باشند یا در افرادی که به سختی پاسخ داده باشند یا سابقه اپیزود های افسردگی مکرر داشته و یا سابقه افدام های مکرر به خودکشی داشته باشند. یکی از اشتباهات درمانی مربوط به مرحله حاد است به این صورت که یا بدلیل نا آگاهی بیمار و اطرافیان بیمار از مفهوم بهبودی تنها به برطرف شدن برخی از علائم همچون بهبود خواب و اشتها  اطلاق شده و همین وضعیت به عنوان بهبودی به درمانگر مطرح می شودو درمانگر نیز به بررسی دقیق  تمامی حیطه های علائم ( حیطه خلق، حیطه وژتاتیو، حیطه سایکوموتور و حیطه شناختی) نپرداخته و در نتیجه بیمار هزگز بدون علامت نمی شود و هرگز به پایان مرحله حاد نمی رسد و این نه تنها باعث عدم بهبود کامل بیمار و کسب عملکرد مناسب اجتماعی در وی نمی شود بلکه منجر به بروز افسردگی مزمن می شود. یکی دیگر از چالش های درمانی عدم شروع یا اتمام دوره تداومی است که منجر به بروز پدیده بازگشت علائم در بیمار می گردد.

بایستس به خاطر داشت شایع ترین دلایل عدم پاسخ مناسب درمانی عدم مصرف مناسب دارو توسط بیمار، دوز ناکافی، دوره ناکافی ، تشخیص نادرست و یا همبودی چند اختلال روانپزشکی بطور همزمان است.

 

داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای

ایمی پرامین که در ابتدا به عنوان داروی آنتی سایکوتیک در درمان اسکیزوفرنی مطرحبود. بعدها به عنوان داروی ضد افسردگی به کاتر گرفته شد. این دارو که همزمان با  مهار کننده های آنزیم مونوآمین اکسیداز عنوانشد. در درمان افسردگی شدید کاربری بیشتری دارد اما در همه موارد مفید نیست و نه تنها منجر به عوارض آدرنرژیک و آنتی کولینرژیک می شود بلکه پتانسیل ایجاد اپیزود مانیا و هیپومانیا را هم دارد. بدلیل پروفایل عوارض جانبی به عنوان خط اول در درمان افسردگی مطرح نمی باشند اما در مواردی که خطوط اولیه درمان پاسخ گو نباشد یا در موارد خاص کاربرد مناسبی دارند.درهر حال این دارو ها دارو ای کارآمدی در افسردگی های مقاوم به درمان هستند.

دزی پرامین در افسردگی همراه با درد های نروپاتیک، آمی تریپتیلین و داکسپین در همزمانی افسردگی و سردرد های میگرنی، در صورت بروز بی خوابی ، علائم بارز گوارشی و کاهش وزن، ایمی پرامین در افسردگی همزمان با شب ادراری، نورترپتیلین با کمترین عوارض آنتی کولینرژیک و تری میپرامین در افسردگی همراه با دردکا

ربرددارند.

مکانیسم آنها مهار ناقلین و کاهش بازجذب سرتونین، نوراپی نفرین و دوپامین است. این داروها اثرات انتخابی کمتری نسبت به مهار کننده های باز جذب سروتونین دارند.

عوارض جانبی این داروها بستگی به مهار گیرنده ای دارد بطوری که با مهار گیرنده های موسکارینی باعث بروز عوارض آنتی کولینرژیک مثل خشکی دهان، تاری دید، یبوست، احتباس ادراری و ناتوانی جنسی می شوند. مهار گیرنده های هیستامینرژیک باعث خواب آلودگی و افزایش وزن می شود.اثرات آنتاگونیستی گیرنده های آلفا  افتفشار خون وضعیتی و اثرات مستقیم روی غشاء سلول باعث کاهش آستانه تشنج و آریتمی می گردد.اثرات آنتا گونیستی  گیرنده های سروتونرژیک منجر به افزایش وزن و کاهش اضطراب می شود. کلا غیر انتخابی بودن این دسته دارویی عوارض جانبی بیشتری را ایجاد می کند. همچنین این دارو ها عوارض توکسیسیته قلبی و کاهش هدایت قلبی دارند و توانایی ایجاد اپیزود مانیای بالاتری دارند.

داروی های ضد افسردگی چهار حلقه ای

در این دسته می توان به داروی ماپروتیلین و میرتازاپین اشاره کرد.مکانیسم اثر این داروها شبیه داروهای سه حلقه ای است و عوارض آنها نیز شباهت زیادی به نورتریپتیلین و دزیپرامین دارد.

داروهای مهارکننده ی بازجذب سروتونین

این دسته ی دارویی اولین خط درمان ضد افسردگی می باشد و شایعترین داروهای تجویزی هستند.در این دسته می توان به سیتالوپرام و فلوکستین اشاره کرد.فلوکستین همچنین برای درمان اختلال وسواسی جبری ، اختلال استرس پس از سانحه ، اختلال شخصیت مرزی و پر خوری عصبی کاربرد دارد.از سایر داروهای این دسته می توان به فلووکسامین و سرترالین اشاره کرد که در افسردگی توام با اضطراب توصیه می شود.مکانیسم اثر این داروها مهاربازجذب اختصاصی سروتونین در سلول پیش سیناپسی است که به نوبه ی خود با افزایش سطح سروتونین در سیناپس منجر به تغییرات گیرنده ی سروتونینی و نور اپی نفرینی بتا در سلول پست سیناپتیک شده که آن نیز به نوبه ی خود به تغییرات در سیتوپلاسم پست سیناپتیک منجر به تغییرات ژنی در کروموزوم های هسته ی سلول میشود. عوارض جانبی این داروها از سه حلقه ای ها کمتر اما قابل توجه می باشد که شامل بروز عدم لذت ، بی تفاوتی ، تهوع و استفراغ ، تغییرات خواب ، تغییرات اشتها ، سر درد ، سبکی سر ، احساس خستگی ، دندان سابی ، بروز رویاهای عجیب و به کاملا واضح ، تغییرات در رفتار جنسی و افکار خودکشی می باشد. بسیاری از این عوارض در طی 4 هفته ی اول بر طرف میشوند، اما برخی از عوارض مثل اختلالات عملکرد جنسی پابرجا می مانند. لذا ضروری است که درمانگر حداقل دوز مورد نیاز و حد اقل دوره ی درمانی مورد نیاز را مد نظر قرار دهد. همچنین برای برطرف نمودن برخی از این عوارض ضروری است که زمان تجویز دارو در طی روز عوض شود یا دارویی دیگر به آن اضافه شود مثلا برای کاهش میل جنسی بوسپیرون و بوپروپیون ، برای اختلال در نعوظ سیلدینافیل یا تادالافیل ، برای انزال تاخیری و کاهش اشتها و خواب سیپروهپتادین ، برای رویاهای واضح و دندان سابی کلونیدین ، برای مشکلات گوارشی پنتوپرازول و برای خستگی بوپروپیون و متیل فنیدیت توصیه میشود.

داروهای مهار کننده ی بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین

این داروها که شامل ونلافکسین و دولوکستین می باشد مکانیزم اثر مشابهی با دسته ی قبلی دارند با این تفاوت که روی هر دو نوع ترانسمیتر اثر دارند ، به همین دلیل پاسخ درمانی به آنها نسبت به گروه قبلی اندکی سریعتر و شدیدتر است. همچنین عوارض جانبی آنها که تقریبا شبیه دسته ی قبلی است اندکی کمتر می باشد. تهوع و افزایش فشار خون و بروز اپیزود مانیا در این دسته ی دارویی قابل ذکر می باشد.

داروهای مهار کننده ی بازجذب نوراپی نفرین و دوپامین

 

این داروها که در حال حاضر تنها بوپروپیون را در آنها داریم مکانیسم اثر تقریبا مشابهی با دو دسته ی قبلی داشته ، اثرات بارزتری روی دوپامین دارد. همچنین به خاطر اثرات  آنتاگونیستی  که روی رسپتورهای نیکوتینی در ترک سیگار کاربری دارد . این دارو در درمان افسردگی فصلی و افسردگی دو قطبی توصیه شده است. ویژگی قابل توجه این دارو عدم افزایش وزن و اختلال عملکرد جنسی است. گزارشاتی از افزایش خطر تشنج و خود کشی با این دارو دیده شده است.

دردرمان بیماران برای رساندن بیمار به مرحله بدون علامت گاه نیاز به تعویض دارو یا ترکیب سایر دارو ها می باشد. در این خصوص سه استراتژی مطرح است. چنانچه بیمارهیچ پاسخ درمانی ندهد بهتر است از استراتژی تعویض دارو(changing) استفاده شود و چنانچه پاسخ نسبی و ناکامل است و افزایش دوز دارو نتیجه بخش نبود از تکمیل داروی ضد افسردگی با یک داروی ضد افسردگی از دسته دیگر (Complementation) مثل سیتالوپرام و نورتریپتیلین یا سرترالین و بوپروپیون یا امثال آن بهره گرفت و یا اینکه داروی ضد افسردگی را با یک داروی تقویت کننده (Augmentation)مثل بوسپیرون، لیتیم کربنات، هورمون تیروئید و یا لاموتریژین و کوئتیاپین کمک گرفت.

 

 

 
منبع : روزنامه تهران امروز

 

همچنین مشاهده کنید

 

چهار شنبه 10 ارديبهشت 1393برچسب:, :: 19:58 ::  نويسنده : دکتر امین عطایی

 

وقتـــی که بسیار هیجانزده باشید ، غده های فوق کلیوی ناگهان مقدار زیادی  آدرنالین در خون ترشح میکنند آدرنالین سبب افزایش شدت ضربان قلب و کارآیی آن
میشود این ماده ، رگهای متصل به ماهیچه ها را گشاد میکند و علاوه بر آن موجب  افرایش غلظت قند در خون میشود به این طریق است که بدن خود را با شرایط تطبیق
میدهد با تاثیر آدرنالین ، خون از چهره به ماهیچه ها هجوم آورده و به بخش هایی که  ضروری تر است جریان می یابد برای همین است که هنگام ترس رنگ از رخسارتان
میپرد.
آدرنالین یک هورمون سریع الاثر می باشد با عملکرد آگونیستα1 و β2 آدرنرژیک که سطح CAMP و متعاقب آن باز کردن بروشها و تحریک CNS و قلب را افزایش می دهد. با وجودیکه اپی نفرین یک حالت جنگ گریز در اندامهای بدن فراهم و مورد مصرف فراوانی در اورژانس دارد اما عدم استفاده صحیح آن خود باعث ایجاد جنگ و گریز می شود.

غده فوق کلیوی :
غده فوق کلیوی، غدد کوچکی هستند که روی کلیه ها استقرار دارند . این غدد از دو بخش تشکیل شده اند : بخش داخلی یا مرکزی غده و بخش خارجی . از هر کدام از این بخش ها هورمون هایی ترشح می شود و وارد سیستم خونی می شود و نقش سازنده خود را در رشد و ارائه حیات ایفا می کند. قسمت خارجی غدد فوق کلیوی هورمون هایی دارد که در رشد و سوخت و ساز تأثیر به سزایی دارد. هورمون های این قسمت عبارت اند از هورمون های قندی که نقش آن ها افزایش ذخیره کلیکوژن در کبد می باشد. هورمون های قندی مشهور عبارت اند از: کورتیزون ، کورتیکوسترون و هیدروکورتیزون.
این ها باعث می شود تا قندی را که ما مصرف می کینم مازاد آن به صورت کلیکوژن در کبد ذخیره شود تا در مواقع ضروری بتوانیم از آن استفاده کنیم . هورمون های این بخش عبارت اند از : میرلانوکورتیکیدیدها و یا هورمون های نمکی که برای تنظیم آب و املاح بدن لازم است.
 .
نور آدرنالین :
در تحریک انقباض رگ های خونی نقش دارد و احتمالاً در بروز پاسخ های تند و عصبی مؤثر می باشد. استرس فشاری است که در اثر تغییرات ایجاد شده در محیط به بدن تحمیل می شود. بعضی از استرس ها مفید هستند، اما وقتی از کنترل خارج می شوند، بدن به صورت های مختلفی از آثار سوء آن ها رنج می برد.
استرس تحمیل شده، انرژی بدنی و ذهنی را تحت تأثیر قرار می دهد. به دنبال استرس، کاهش انرژی ذهنی و بدنی، خستگی، بی خوابی، تحریک پذیری و احساس افسردگی، افزایش ضربان قلب، بالارفتن فشار خون، افت قندخون، آسیب پذیری سیستم ایمنی و تغییر در وضعیت اشتها ایجاد می شود. مجموع موارد ذکر شده تأثیرات نامطلوبی بر فعالیت فرد سالم گذاشته و باعث تضعیف بدن می شوند.

در شرایط استرس، تولید سلول های ایمنی نوع لنفوسیتT افزایش می یابد ومقدار زیادی سم در بدن انسان جمع می شود. تولید هورمون آدرنالین به دنبال استرس و شرایط ناموزون با بدن، افزایش می یابد. تولید بیشتر آدرنالین به بدن کمک می کند تا انرژی بیشتری برای مقابله با شرایط جدید داشته باشد. از طرفی تولید آدرنالین، ذخایر موادقندی را تخلیه می کند. افزایش ترشح هورن های بدن، پاسخ طبیعی بدن ما به استرس است. غذا بر روی فعالیت مغزی تأثیر می گذارد. به عبارتی موادغذایی بر روی فعالیت ترکیبات شیمیایی به نام نوروترانسمیتر( انتقال دهنده های عصبی ) اثر می گذارند. این ترکیبات برای هوشیاری بدنی لازم هستند.

شاید این سؤال برای شما هم پیش آمده باشد که آیا غذا در کنترل استرس مؤثر است یا نه؟

مصرف موادغذایی در زمان استرس بر پایه شواهد علمی است. اکثر مردم به این موضوع واقف هستند که در زمان استرس بیشتر غذا می خورند و انتخاب آنها بیشتر از گروه مواد قندی و نشاسته ای است.

اسیدهای آمینه برای ورود به مغز از طریق جریان خون مغزی، با اسیدآمینه تریپتوفان رقابت می کنند و اجازه ورود به تریپتوفان را نمی دهند. مصرف مواد حاوی کربوهیدرات تولید هورمون انسولین را تحریک می کنند. ترشح هورمون انسولین از ورود اسیدهای آمینه به مغز جلوگیری کرده و فقط به اسیدآمینه تریپتوفان اجازه می دهد تا وارد سلول مغزی شود. تریپتوفان باعث ترشح هورمون سروتونین می شود و سروتونین از مهمترین ناقلین مغزی است و کاهش آن سبب بی خوابی، بی علاقگی، فقدان انرژی، عدم تمرکز حواس و افسردگی می شود.

توجه به این موضوع مهم است که غذاهایی که ترشح سروتونین را افزایش می دهند، دارای چربی های پنهان هستند، بنابراین همانطور که سطح سروتونین( هورمون آرام بخش ) افزایش می یابد، چربی هم وارد گردش خون می شود. علاوه بر این بدن در پاسخ به استرس، هورمون کورتیزول بیشتری ترشح می کند. افزایش ترشح هورمون کورتیزول، ترشح اسید معده را زیاد کرده و به مخاط معده آسیب می رساند.هورمون کورتیزول فعالیت هورمون انسولین را مختل می کند، و چربی ها را که به طور ناآگاهانه در زمان استرس وارد بدن می شوند، به راحتی ذخیره می کند.

در سنین بالای 40 سال کاهش متابولیسم( سوخت و ساز) بدن، فرد را برای استرس آماده تر می کند. در این شرایط هورمون هایی ترشح می شوند که اشتها را زیاد کرده و چربی را ذخیره می کنند.

چه موادغذایی باعث ایجاد استرس می شوند؟

کافئین ماده ای محرک است که در قهوه، چای، کولاها، شکلات و تعدادی از داروها وجود دارد. مصرف زیاد موادغذایی حاوی کافئین همانند استرس عمل می کند و گاهی اوقات علائم آن را بدتر می کند.

یک ماده محرک، ترشح اسید معده و هورمون های تیروئیدی را بیشتر می کند. این مسئله ضمن ایجاد اضطراب، فعالیت کلیه ها را بیشتر می کند. با افزایش فعالیت کلیه ها، دفع ادراری افزایش می یابد.
کافئین، همچنین جذب آهن دریافتی از طریق مواد گوشتی مانند( گوشت مرغ و قرمز) را مهار می کند و سبب ایجاد کم خونی ناشی از فقر آهن می شود.
اغلب مردم کافئین را به عنوان عاملی محرک برای افزایش انرژی مصرف می کنند. این یک احساس کاذب از انرژی است و در واقع غدد فوق کلیوی را خسته می کند؛ چون هورمون های آدرنالین که هورمون های استرس نامیده می شوند، از غدد فوق کلیوی ترشح می شوند.

 

دو شنبه 1 ارديبهشت 1393برچسب:, :: 14:10 ::  نويسنده : دکتر امین عطایی

امروزه مصرف‌کنندگان داروهای شیمیایی نسبت به ارزش ترکیبات طبیعی آگاه شده‌اند. در میان ترکیبات طبیعی، پیاز یک کارخانه مواد غذایی است که در درمان بسیاری از بیماری‌ها موثر است.

 عصاره پیاز قرمز غنی از ترکیبات فنلی است که این ترکیبات شیمیایی در واقع دارای فعالیت ضدسرطانی است.

پیاز غنی‌ترین منبع فلاونوئید در رژیم غذایی انسان است. یکی از ترکیبات موثر در بین فلاونوئیدها ماده‌ای به نام کورستین است.

کورستین فلاونوئیدی است که در آن پنج گروه هیدروکسیل وجود دارد. در مطالعات دارویی، بالاترین مقدار کورستین از بین 28 سبزی و 9 میوه که مقدار کورستین در آنها بالاست، به سبزی پیاز تعلق گرفته است. علاوه بر این گزارش شده است در لایه‌های مختلف پیاز، فرولیک اسید و پروتوکاتکویک اسید وجود دارد.                                                         

فرولیک اسید، آنتی‌اکسیدانی است که در ساخت ترکیبات معطر مورد استفاده قرار می‌گیرد. از فرولیک اسید علاوه بر خواص آنتی‌اکسیدانی، خواص ضدباکتریایی نیز گزارش شده است. فرولیک اسید مانند بسیاری از فنول‌های طبیعی، یک آنتی‌اکسیدان است، به این معنا که نسبت به رادیکال‌های آزاد از جمله گونه‌های اکسیژن فعال واکنش‌پذیر است و می‌تواند آنها را مهار و از اثرات مخرب آنها جلوگیری کند. پروتوکاتکویک اسید نیز یک نوع اسید فنولیک است که دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی است.

انواع مختلفی از پیازها وجود دارد که در دو رنگ با عطر و طعم متفاوت شناخته می‌شود. آنها حاوی غلظت‌های مختلف از ترکیبات فنلی و فلاونوئیدها هستند.

گرچه پیاز را سرشار از خصلت ضداکسیدانی می‌دانیم، اما باید یادآور شویم فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی و ضد رادیکال آزاد بشدت وابسته به محتوای ترکیبات فنلی است.

فعالیت آنتی‌اکسیدانی پیاز به طور قابل توجهی از برگ‌های خارجی به سمت برگ‌های داخلی کاهش می‌یابد.

عصاره اسانس پیاز که توسط تقطیر با بخار به‌دست آمده است، فعالیت ضدباکتری علیه دو باکتری استافیلوکوک اورئوس که از طریق عفونت‌های پوستی منتقل می‌شوند و باکتری سالمونلا را که یکی از متداول‌ترین علل مسمومیت‌های غذایی انتقال یافته از تخم‌مرغ خام است نشان می‌دهد.

پوست پیاز میزان قابل توجهی فلاونوئید دارد که این مقدار بالاتر از فلاونوئیدهای بخش خوراکی این سبزی است بنابراین بسیار جالب است بدانیم پوست پیاز - که به عنوان زباله دور ریخته می‌شود - می‌تواند به عنوان یک منبع تجاری ویژه از ترکیبات فنلی مورد استفاده قرار گیرد.

گزارشی تهیه شده است که در آن از پوست و قسمت‌های خوراکی پیاز قرمز به طور جداگانه عصاره تهیه شد. هدف، بررسی محتوای ترکیبات فنلی بود تا فعالیت آنتی‌اکسیدانی و قدرت مهار رادیکال آزاد. در این آزمایش، فعالیت ضدمیکروبی عصاره استخراج شده از پوست و قسمت‌های داخلی پیاز قرمز با هم مقایسه شد.

مقادیر بالای ترکیبات فنولی و بخصوص کورستین که به عنوان عوامل ضدمیکروبی و ترکیبات آنتی‌اکسیدانی طبقه‌بندی می‌شوند در عصاره استخراج شده از بخش‌های خوراکی پیاز قابل توجه بود؛ اما مقدار ترکیبات فنلی و کورستین جدا شده از پوست پیاز حدود سه تا پنج برابر بیشتر از بخش‌های خوراکی پیاز بود.

فعالیت آنتی‌اکسیدانی قسمت‌های خوراکی پیاز و به دام انداختن رادیکال‌های آزاد توسط عصاره استخراج شده از بخش‌های خوراکی بسیار قابل توجه بود، اما مهار فعالیت رادیکال‌های آزاد توسط عصاره استخراج شده از پوست پیاز بسیار قدرتمندتر بود.

فعالیت‌های ضدمیکروبی پوست پیاز و قسمت خوراکی آن در برابر باکتری‌های باسیلوس سرئوس، اشرشیاکولی و سودوموناس که عوامل ایجاد بیماری‌های مختلف است نیز مورد بررسی قرار گرفت. به طور کلی، عصاره حاصل از پوست پیاز اثرات بازدارنده قوی‌تری نسبت به عصاره قسمت‌های خوراکی در برابر سه باکتری مورد آزمایش نشان داد.

در واقع باکتری‌ها در مجاورت عصاره استخراج شده از پوست پیاز بهتر از بین رفت. بررسی دقیق‌تر اجزای فنولی استخراج شده از پوست پیاز قرمز نشان داد پوست پیاز قرمز یک منبع غنی از کورستین است.

گرچه عصاره استخراج شده از قسمت‌های خوراکی پیاز غنی از آنتی‌اکسیدان است، اما عصاره استخراج شده از پوست پیاز از نظر وجود آنتی‌اکسیدان بسیار غنی‌تر است بنابراین پوست پیاز قرمز که در واقع بخش دورریختنی این سبزی است، سرشار از ترکیبات شیمیایی است که می‌تواند از بدن انسان‌ها در برابر سرطان محافظت کند و علاوه بر این می‌تواند یک منبع آنتی‌باکتریال باشد. شاید در آینده‌ای نزدیک شاهد حضور آنتی‌اکسیدان‌های استخراج شده از پوست پیاز در صنعت باشیم.ضمیمه سیب

دکتر مهدیه انتظاری - استادیار شیمی آلی دانشگاه آزاد اسلامی

شنبه 23 فروردين 1393برچسب:, :: 15:39 ::  نويسنده : دکتر امین عطایی

 

ALZHEIMER

 
تعریف

آلزایمر یک بیماری پیشرونده زوال حافظه و دیگر کارکردهای مهم ذهنی است. آلزایمر معمولترین علت دمانس(زوال عقلی) است. گروهی از اختلالات مغزی که منجر به از دست دادن مهارت های فکری و اجتماعی می شوند، این تغییرات به اندازه ای شدید اند که می توانند زندگی روزمره فرد را تحت تاثیر قرار دهند.
در آلزایمر، تخریب و مرگ سلول های مغزی و همچنین تخریب ارتباط بین آنها باعث کاهش دائم حافظه و عملکرد ذهنی می شود.اقدامات پزشکی فعلی برای بیماری آلزایمرو استراتژی های مدیریت آن می تواند به طور موقت علائم را بهبود بخشد که اغلب در به حداکثر رساندن کارایی و حفظ استقلال بیمار موثر است. از آنجا که هیچ درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد، قرار گرفتن هر چه سریعتر بیمار در شبکه خدمات حمایت کننده بسیار مهم است.

نشانه ها

در مراحل ابتدایی فراموشی و یا گیجی خفیف ممکن است تنها علامت مورد توجه آلزایمر باشد. اما با گذشت زمان بیشتر خاطرات به خصوص حافظه اخیر از یاد می رود. سرعت پیشرفت علائم در افراد مختلف متفاوت است. در صورتی که فرد مبتلا به آلزایمر شود احتمالاً اولین علامتی که فرد متوجه آن می شود سخت تر شدن غیر معمول به خاطر آوردن و سازماندهی افکار است. ممکن است خود بیمار هیچ مشکلی احساس نکند وخانواده، دوستان نزدیک یا همکاران این تغییرات را حس کنند.
تغییرات مغزی ناشی از بیماری آلزایمر منجر به ایجاد مشکلات زیر می شود:
حافظه:
هر شخصی گاهی دچار فراموشکاری می شود. این که گاهی شخص به یاد نیاورد دسته کلید را کجا گذاشته است یا نام یک آشنا را به خاطر نیاورد طبیعی است. اما اختلال حافظه ناشی از آلزایمر، دائم و وخیم شونده است و توانایی و عملکرد فرد را در محیط کار و منزل تحت تأثیر قرار می دهد. افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است:
-    عبارات و سوالات خود را بارها و بارها تکرار کنند و متوجه نباشند که قبلا آن سوال را پرسیده اند.
-    مکالمات، ملاقات ها و مناسبت ها را فراموش کنند و بعدا ًنیز به یاد نیاورند.
-    به طور مکرر اشیاء را در جایی غیر از جای خود و اغلب در جاهای غیرمعمول قرار دهند.
-    به طور مکرر اسم اعضای خانواده و اشیا را از یاد ببرند.
اختلال جهت یابی و تشخیص ارتباطات فضایی
افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است آگاهی خود را نسبت به شرایط فعلی که در آن زندگی می کنند مثل روزها، فصل و … از دست بدهند. همچنین آلزایمر توانایی مغز را برای تفسیر آنچه فرد می بیند مختل می کند و به طور کل فهم وقایع اطراف را با مشکل مواجه می سازد و در نتیجه بیماران ممکن است حتی در محیط های آشنا نیز گم شوند.
نوشتار و گفتار
آلزایمر باعث اختلال در توانایی تمرکز و تفکر به خصوص در مفاهیم انتزاعی مانند اعداد می شود. بیماران ممکن است در مدیریت مالی، تنظیم یادداشت ها و صورتحساب ها و پرداخت به موقع آنها با مشکل مواجه شوند. حتی با پیشرفت این اختلال ممکن است توانایی فرد برای فهم و محاسبه اعداد با مشکل مواجه شود.
قضاوت و تصمیم گیری
بیماران مبتلا به آلزایمر در اتفاقات روزمره متداول، مثل سوختن غذا روی شعله گاز یا یک تصادف رانندگی قادر به عکس العملی مناسب نیستند.
برنامه ریزی و اجرای وظایف
فعالیت های روزمره ای مانند برنامه ریزی برای آشپزی و پخت غذا در افراد مبتلا به آلزایمر با مشکل مواجه می شود. معمولاً افرادی که بیماری آنها پیشرفته تر است ممکن وظایف ساده ای مثل لباس پوشیدن یا حمام کردن را فراموش کنند.
تغییر در شخصیت و رفتار
تغییرات مغزی که در بیماری آلزایمر رخ می دهد می تواند نحوه رفتار و احساسات فرد را تحت تأثیر قرار دهد. بیماران ممکن است موارد زیر را تجربه کنند:
-    افسردگی
-    اجتماع گریزی
-    تغییرات سریع خلقی
-    عدم اعتماد به دیگران
-    تحریک پذیری و پرخاشگری
-    تغییر در عادات خواب
-    پرسه زنی و جستجوگری
-    هنجارشکنی
-    توهم، مثلاً توهم در اینکه چیزی از آنها دزدیده شده است.

 

علت

دانشمندان معتقدند که آلزایمر در بیشتر افراد در اثر تلفیقی از عوامل مانند وراثت، سبک زندگی و عوامل محیطی رخ می دهد و به تدریج مغز را تحت تأثیر قرار می دهد.
بروز آلزایمردر کمتر از ۵% افراد ناشی از یک تغییر ژنتیکی خاص است که منجر به پیشرفت بیماری می شود.
هرچند دلایل ابتلا به آلزایمر هنوز به طور دقیق مشخص نشده است اما تاثیر آن بر مغز به وضوح مشخص گردیده است. بیماری آلزایمر موجب آسیب دیدن و مرگ سلول های مغزی می شود. اتصالات بین سلولی در مغزی که مبتلا به آلزایمر شده است بسیار کمتر از مغز سالم است.
هرچه سلول های مغزی بیشتری می میرند مغز نیز کوچکتر می شود. وقتی پزشک بافت مغز را زیر میکروسکوپ معاینه می کند، دو نوع بافت غیر طبیعی می بیند که نشانه آلزایمرند:
-    پلاک ها: این توده های پروتئینی، بتا آمیلوئید نام دارند که ممکن است سلول های مغزی را به چند طریق تخریب کنند، مثلاً ممکن است با ارتباط بین سلولی تداخل کنند. هر چند عامل اصلی مرگ سلولی در آلزایمر هنوز شناخته شده نیست اما تجمع بتا آمیلوئید ها در خارج سلول های مغزی از متهمان اصلی است.
-    پیچ خوردگی ها: سلول های مغزی برای دریافت مواد مغذی و حیاتی از طریق زوائدشان، وابسته به یک حمایت داخلی اند. این سیستم نیازمند ساختار طبیعی پروتئینی به نام tau می باشد. در بیماران مبتلا به آلزایمر رشته های پروتئین tau درون سلول ها دچار پیچ خوردگی های غیرطبیعی می شوند که این باعث اختلال در سیستم ارتباطات و حمل و نقل درون سلولی می شود که این امر نیز موجب پسرفت و مرگ سلول های مغزی می شود.

 

عوامل خطر

سن
افزایش سن مهمترین عامل خطر شناخته شده در ابتلاء به آلزایمر است. آلزایمر جزئی از روند طبیعی پیر شدن نیست اما خطر ابتلاء به آن با افزایش سن به خصوص پس از ۶۵ سالگی افزایش می یابد. تقریباً نیمی از افراد بالای ۸۵ سال مبتلا به آلزایمر می شوند.
افرادی که تغییرات ژنتیکی نادری دارند که آنها را مستعد ابتلاء به آلزایمر می کند اغلب در ۴۰ یا ۵۰ سالگی علائم را تجربه می کنند.
سابقه خانوادگی و وراثت
خطر ابتلاء به آلزایمر در افرادی که یکی از اقوام درجه یک آنها والدین یا خواهر و برادر سابقه ابتلاء داشته اند بیشتر است. دانشمندان موفق به شناسایی جهش هایی در سه ژن شده اند که منجر به ابتلاء فرد به آلزایمر می شود. اما این جهش های ژنتیکی مسئول کمتر از ۵ % موارد ابتلاء به آلزایمر هستند. اغلب مکانیسم های ژنتیکی دخیل در بروز آلزایمر هنوز شناخته شده نیست. مهمترین ژن دخیل در ابتلاء به آلزایمر آپولیپوپروتئین e4 می باشد.
جنس
احتمال ابتلاء زنان نسبت به مردان بیشتر است. شاید این بدان علت باشد که میانگین طول عمر زنان بیش از مردان است.
اختلالات شناختی خفیف
افراد مبتلا به اختلالات شناختی خفیف (MCI) افرادی هستند که مشکل حافظه دارند یا کارایی شناختی آنها بیش از آنچه برای سن شان انتظار می رود کاهش یافته است اما به حدی نیست که به عنوان فرد دارای زوال عقل در نظر گرفته شود. در این افراد خطر ابتلاء به دمانس یا زوال عقل افزایش می یابد اما قطعی نیست. در این شرایط اقدام به موقع برای در پیش گرفتن الگوی زندگی سالم و راهکارهایی برای جبران کمبود حافظه می تواند در پیشگیری از ابتلاء به دمانس موثر باشد.

سابقه ضربه سر
افرادی که در گذشته ضربه شدید سر را تجربه کرده اند با احتمال بیشتری در معرض خطر ابتلاء به آلزایمر می باشند.
سبک زندگی و سلامت قلب
هیچ عاملی از شیوه زندگی وجود ندارد که به طور قطعی با خطر ابتلاء به آلزایمر ارتباط داشته باشد. هر چند شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه همان عواملی که فرد را مستعد بیماری های قلبی می کنند، احتمال ابتلاء به آلزایمر را نیز افزایش می دهند. این عوامل می تواند شامل موارد زیر باشد:
-    ورزش نکردن
-    استعمال دخانیات
-    پرفشاری خون
-    کلسترول خون بالا
-    دیابت کنترل نشده
-    رژیم غذایی با میوه و سبزی ناکافی
-    عدم فعالیت اجتماعی
این عوامل خطر با دمانس عروقی(نوعی دمانس که باعث آسیب عروق مغزی می شود) نیز مرتبط اند. تلاش برای ارتقاء سلامت قلب با همکاری تیم درمان، احتمالاً در پیشگیری از ابتلاء به آلزایمر و دمانس عروقی مؤثر است.
حفظ فعالیت ذهنی و یادگیری و اشتغال به فعالیت های اجتماعی در تمام طول زندگی:
نتایج حاصل از مطالعات نشان می دهد که بین حفظ کار ذهنی و فعالیت های اجتماعی و ارتباط به آلزایمر ارتباط عکس وجود دارد.
عواملی که ممکن است خطر ابتلاء به آلزایمر را کاهش دهند شامل موارد زیر است:
-    سطح بالاتر تحصیلات و تحصیلات تکمیلی
-    داشتن شغلی پر دغدغه و فعال
-    داشتن فعالیت هایی که ذهن را به چالش می کشد مانند مطالعه، بازی کردن، نواختن یک آلت موسیقی
-    دارا بودن ارتباطات اجتماعی مداوم
محققان هنوز نمی توانند دقیقاً مکانیسم اثر این عامل را توضیح دهند. یک نظریه مبنی بر این است که به کار گیری ذهن، ارتباطات بین سلول های مغزی را گسترش می دهد که این باعث حفاظت از مغز در برابر تغییرات مسبب آلزایمر می شود. نظریه ای دیگر مبنی بر این است که احتمالاً پی بردن به کاهش قدرت شناختی در افرادی که تحصیل کرده ترند و به طور منظم ذهن خود را تمرین می دهند سخت تر است. نظریه دیگری معتقد است که افراد مبتلا به آلزایمر قبل از شناسایی و پیشرفت بیماری شان تمایل کمتری برای حفظ و پرورش قوای ذهنی خود نشان می دهند.

عوارض

کاهش حافظه، اختلال در قضاوت و دیگر تغییرات شناختی ناشی از آلزایمر ممکن است درمان بیماری های دیگر را در فرد با مشکل مواجه کند. فرد مبتلا به آلزایمر ممکن است؛
-    توانایی تشخیص و بیان درد را نداشته باشد. مثلاً درد دندان.
-    توانایی تشخیص علائم بیماری های دیگر را نداشته باشد.
-    توانایی پیروی از نسخه درمانی تجویز شده را نداشته باشد.
-    توانایی توجه به عوارض ناشی از دارو ها و درمان را نداشته باشد.
زمانی که بیماری آلزایمر به مراحل پیشرفته خود می رسد، تغییرات مغز منجر به ایجاد اختلال در کارکرد اندام و فعالیت های جسمانی می شود مانند توانایی بلع، حفظ تعادل، کنترل روده و مثانه. این تغییرات به نوبه خود می توانند فرد را مستعد ابتلاء به دیگر بیماری ها کنند مانند:
-    پنومنی و سایر عفونت ها: اشکال در بلع ممکن است سبب آسپیره شدن مواد غذایی یا مایعات به مجاری هوایی و ریه ها شود و منجر به پنومنی(عفونت ریه) گردد. عدم توانایی در کنترل تخلیه مثانه(بی اختیاری ادرار) احتمال دارد فرد را نیازمند استفاده از سوند ادراری نماید که ممکن است منجر به ایجاد عفونت های خطرناک مجاری ادرار شود.
-    آسیب های ناشی از زمین خوردن: افراد مبتلا به آلزایمر بسیار مستعد زمین خوردن هستند. زمین خوردن ممکن است منجر به شکستگی شود. به علاوه، زمین خوردن یکی از معمول ترین علل آسیب های شدید سر است.

 

پیشگیری

افراد مبتلا به آلزایمر ملقمه ای از احساسات گیجی، ترس، خشم، یأس، تردید، غم و افسردگی را تجربه می نمایند.
فردی که می خواهد از این بیماران مراقبت نماید باید با گوش کردن به حرف های بیمار او را برای سازگاری با بیماری اش آماده کند و به او اطمینان دهد که با وجود بیماری اش هنوز می تواند از زندگی لذت ببرد و به او کمک کند عزت نفس اش را حفظ نماید.
فضای آرام و دور از تنش خانه می تواند بدخلقی های بیمار را بهبود بخشد. موقعیت های جدید، سر وصدا، افراد متعدد، اصرار و تحت فشار قرار دادن بیمار برای به یاد آوردن یا انجام فعالیت های پیچیده ممکن است در بیمار اضطراب ایجاد نماید که در این صورت رکود توانایی ذهنی بیمار بیشتر می شود.
توصیه هایی برای حفظ سلامتی مراقبین بیمار:
مراقبت از بیماران مبتلا به آلزایمر نیازمند صرف هزینه جسمی و احساسی است. احساس خشم، گناه، استرس، ناامیدی، نگرانی، غم و انزوا در این افرادی که از بیماران مبتلا به آلزایمر مراقبت می نمایند معمول است. مراقبت از بیمار حتی ممکن است سلامتی جسمی مراقبین را به خطر بیندازد. بنابراین مراقبین باید به خاطر خود و بیمارشان حتماً مراقب سلامتی خود باشند. به طور مثال می توانند توصیه های زیر را در نظر داشته باشند:
مطالعه هر چه بیشتر در مورد بیماری آلزایمر.
مشورت خواستن از افراد مختلف مانند پزشکان و اعضای تیم درمان.
کمک خواستن از دوستان، اعضای خانواده در مواقع نیاز.
در نظر گرفتن اوقات استراحت و تفریح به طور روزانه.
وقت گذراندن در جمع دوستان.
مراقبت از سلامتی و انجام معاینات منظم توسط پزشک، خوردن غذاهای سالم و ورزش منظم.
شرکت کردن در انجمن های حمایتی.
در حال حاضر هیچ شیوه اثبات شده ای برای پیشگیری از ابتلا به آلزایمر وجود ندارد اما تحقیقات در این زمینه همچنان ادامه دارد. تنها توصیه ای که در این زمینه تا حد زیادی می توان به آن اعتماد کرد این است که با کاهش دادن خطر ابتلاء به بیماری های قلبی می توان خطر ابتلاء به آلزایمر را نیز کاهش داد. چرا که بسیاری از عواملی که احتمال ابتلاء به بیماری قلبی را افزایش می دهند، احتمال ابتلاء به آلزایمر و دمانس عروق مغزی را نیز افزایش می دهند. مهمترین این عوامل عبارتند از: فشار حون بالا، کلسترول خون بالا، اضافه وزن و دیابت.
بنابراین فعالیت ورزشی، رژیم غذایی سالم، فعال بودن از نظر اجتماعی و انجام فعالیت های ذهنی می تواند در این زمینه قابل توصیه باشد.

یک شنبه 17 فروردين 1393برچسب:, :: 15:16 ::  نويسنده : دکتر امین عطایی

همه ما به دنبال طول عمر و سلامتی بیشتر در زندگی هستیم. علاقه بشر به بقا و زنده بودن عامل بسیاری از پیشرفت ها در علوم و فنون جدید است. اما با پیشرفت زندگی ماشینی ، ترس و اضطراب از بیماری های مزمن نیز در حال افزایش است.

 

دانشنامه سلامت ، این روزها دیگر علت شایع مرگ‌ومیر، بیماری سل و آبله و وبا نیست، بلکه انسان ها با دستان خود ابزار خاتمه دهنده به زندگی شان را فراهم می آورند. یکی از بیماری هایی که در زمان های قدیم صدایی از آن به گوش نمی رسید، بیماری سرطان است. در حالی که امروزه می دانیم با افزایش سن خطر سرطان در حال افزایش است. اما علت واقعی چیست؟

با پیشرفت علم پزشکی، راه های متداول تشخیص و درمان بیماری ها بیش از پیش مورد بررسی قرار گرفته است. برای مثال، ۹۰ درصد روش های تشخیص و عکسبرداری بدن مورد تایید انجمن سلامت بین الملل یا همان NHS است. اما امروزه بسیاری از کشورها برای تشخیص بیماری های مختلف بیش از پیش از روش اسکن کامل بدن استفاده می کنند.

اما آیا این روش تشخیصی در کنار تمام فوایدش، امنیت هم دارد یا خطراتی دارد؟

روش های اسکن بدن

اسکن در لغت به معنای “کاوش” و “انتشار امواج در یک سمت معین” است که در علم پزشکی به منظور بررسی وضعیت اعضای داخلی بدن از آن استفاده می شود.

انواع مختلفی از اسکن وجود دارد که رایج ترین و پرکاربردترین نوع آن در پزشکی، CT scan (سی تی اسکن) یا همان پرتونگاری کامپیوتری است.

MRI (ام آر آی) یا همان عکسبرداری با رزونانس امواج مغناطیسی نوع دیگری از اسکن است که البته به منظور اسکن کل بدن، کارایی کمتری دارد.

ناهنجاری هایی که خیلی از افراد بعد از انجام اسکن ها و مخصوصا اسکن کل بدن گزارش می کنند بیش از آنکه مربوط به پرتوهای عکسبرداری باشد، از استرس و نگرانی فرد در زمان انجام اسکن کل بدن و ورود به تونل اسکن ناشی می شود

در روش سی تی اسکن با استفاده از صدها پرتو اشعه ایکس، عکس هایی از قسمت های متفاوت یک عضو داخلی بدن گرفته می شود. تجمع این امواج در هر قسمت از بدن، تصویر تنها بخش کوچکی از آن را ایجاد می کنند و برای بخش کوچک دیگر لازم است این چند صد پرتو برای بار دیگر تجمع یافته و تصویر دیگری را ایجاد کنند.

سی تی اسکن می تواند تصویر قسمت های مختلف بدن نظیر کبد، ریه، عروق خونی، مغز و اعصاب و همچنین استخوان ها را فراهم آورد.

پرتوها و تخریب DNA

انرژی هسته ای، بمب های هسته ای و حتی خطرات تاریکخانه ها برای افرادی که عکس ها را ظاهر می کنند، همگی این را به ما یاد آوری می کنند که پرتوها از هر نوعی که باشند، مخصوصا پرتوهای یونیزه کننده می توانند به بدن آسیب بزنند.

پرتوهای یونیزه کننده پرتوهای بسیار با نفوذ و پشت سر هم هستند. انرژی این پرتوها آنقدر زیاد است که به راحتی می تواند DNA سلول ها را تخریب کند. این قدرت تاثیر بر DNA است که سرطان زایی اسکن های مکرر را منجر می شود. قطعا ما نخواهیم توانست با تاثیرات اسکن بدن، مقابله کنیم.

بحث بر سر اینکه چه مقدار پرتو یونیزه کننده برای بدن قابل تحمل است، برای سال های متوالی ادامه داشته است. اما آنچه که امروز می دانیم آن است که تاثیرپذیری از معایب این پرتوها با افزایش سن افزایش می یابد.

بنابراین از آنجایی که تنها عامل ایجاد سرطان پرتوها نبوده و عوامل متعددی خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهند، عاقلانه آن است که برای پیشگیری از ابتلا به سرطان، سبک زندگی سالمی را انتخاب کنیم.

اما جالب است که امروزه استفاده از همین پرتوهای مخرب برای درمان تومورهای سرطانی نیز افزایش یافته است. اگرچه در اینجا نیز استفاده بیش از حد و تنظیم نشده این پرتوها، سلامت اعضای بدن را تهدید خواهد کرد.

بنابراین بهترین راه انتخابی توسط پزشکان، کنترل مواجهه با این پرتوها هنگام تشخیص و درمان بیماری ها می باشد.

اسکن کل بدن روشی گران قیمت است که فرد بر تخته ای متحرک دراز کشیده و وارد تونل عکسبرداری می شود.

MRI در مقایسه با CT scan گران تر است، چراکه تجهیزات و لوازم این روش پیچیده تر از CT scan است.

خطرات سلامتی

با انجام یک بار سی تی اسکن، مقدار پرتوهای هجوم آورنده به بدن تقریبا کمتر از میزانی است که خطر جدی برای بدن داشته باشد. البته این را هم بگوییم که این روش تشخیصی، انقلابی در تشخیص بیماری ها و شرایط بالینی برپا کرد.

موقع انجام یک مرتبه سی تی اسکن آن هم در یک بخش خاص بدن، مزایای این اسکن بیشتر از معایب و خطرات آن خواهد بود. اما اگر شما به طور پی دی پی سی تی اسکن داشته باشید، مثلا هر ۵ سال یکبار، آن زمان است که باید نگران معایب و خطرات باشیم.

آمارها نشان می دهند که تقریبا از هر صدهزار فرد ۴۰ تا ۷۰ ساله، ۲۴۰ نفر از سرطان و اثرات مستقیم پرتوهای اسکن بدن، جان خود را از دست می دهند.

سی تی اسکن منجر به اختلالات روانی می شود؟

خیلی افراد معتقدند که اسکن بدن موجب آسیب های مغز و اعصاب می شود.

بسیاری از افراد معتقدند که اسکن ها و مخصوصا اسکن کل بدن، موجب اختلالات روانی می شود.

در اینجا لازم است بگوییم ناهنجاری هایی که خیلی از افراد بعد از انجام اسکن ها و مخصوصا اسکن کل بدن گزارش می کنند بیش از آنکه مربوط به پرتوهای عکسبرداری باشد، از استرس و نگرانی فرد در زمان انجام اسکن کل بدن و ورود به تونل اسکن ناشی می شود.

پرتوهای سی تی اسکن  معایبی برای بدن داشته و فرد را مستعد جهش های ژنتیکی و سرطان می کنند، اما تا زمانی که روش تشخیصی و درمانی بهتری برای جایگزینی با این اسکن ها وجود ندارد، عاقلانه آن است که ما با تغییر سبک زندگی در جهت ارتقای سلامت، مانع تاثیر عوامل مخرب در ابتلا به سرطان و سایر بیماری ها شویم.

 

دو شنبه 26 اسفند 1392برچسب:, :: 8:11 ::  نويسنده : دکتر امین عطایی

بامدادان كه تفاوت نكند ليل و نهار
خوش بود دامن صحرا و تماشاى بهار

صوفى، از صومعه گو خيمه بزن بر گلزار
كه نه وقت است كه در خانه بخفتى بيكار

بلبلان، وقت گل آمد كه بنالند از شوق‏
نه كم از بلبل مستى تو، بنال اى هشيار

آفرينش همه تنبيه خداوند دل است‏
دل ندارد كه ندارد به خداوند اقرار

اين همه نقش عجب بر در و ديوار وجود
هر كه فكرت نكند نقش بود بر ديوار

كوه و دريا و درختان همه در تسبيح‏اند
نه همه مستمعى فهم كند اين اسرار

خبرت هست كه مرغان سحر مى‏گويند
آخر اى خفته، سر از خواب جهالت بردار

هر كه امروز نبيند اثر قدرت او
غالب آن است كه فرداش نبيند ديدار


تا كى آخر چون بنفشه سر غفلت در پيش‏
حيف باشد كه تو در خوابى و، نرگس بيدار

كه تواند كه دهد ميوه الوان از چوب؟
يا كه داند كه برآرد گل صد برگ از خار؟

وقت آن است كه داماد گل از حجله غيب‏
به درآيد، كه درختان همه كردند نثار

آدمى زاده اگر در طرب آيد نه عجب‏
سرو در باغ به رقص آمده و بيد و چنار

باش تا غنچه سيراب دهن باز كند
بامدادان چون سر نافه آهوى تتار

مژدگانى، كه گل از غنچه برون مى‏آيد
صد هزار اقچه بريزند درختان بهار

باد گيسوى درختان چمن شانه كند
بوى نسرين و قرنفل برود در اقطار

ژاله بر لاله فرود آمده نزديك سحر
راست چون عارض گلبوى عرق كرده يار

باد بوى سمن آورد و گل و سنبل و بيد
در دكان به چه رونق بگشايد عطار؟

خيرى و خطمى و نيلوفر و بستان افروز
نقشهايى كه درو خيره بماند ابصار

 

ارغوان ريخته بر دكه خضراء چمن‏
همچنان است كه بر تخته ديبا دينار

اين هنوز اول آذار جهان افروز است‏
باش تا خيمه زند دولت نيسان و ايار

شاخها دختر دوشيزه بالغ‏اند هنوز
باش تا حامله گردند به الوان ثمار

عقل حيران شود از خوشه زرين عنب‏
فهم عاجز شود از حقه ياقوت انار

بندهاى رطب از نخل فرو آويزند
نخلبندان قضا و قدر شيرن كار

تا نه تاريك بود سايه انبوه درخت‏
زير هر برگ چراغى بنهند از گلنار

سيب را هر طرفى داده طبيعت رنگى‏
هم بدان گونه كه گلگونه كند روى، نگار

شكل امرود تو گويى كه ز شيرنى و لطف‏
كوزه چند نبات است معلق بر بار

آب در پاى ترنج و به و بادام، روان‏
همچو در پاى درختان بهشتى انهار

 


گو نظر باز كن و، خلقت نارنج ببين‏
اى كه باور نكنى فى الشجر الاخضر نار

پاك و بى عيب خدايى كه به تقدير عزيز
ماه و خورشيد مسخر كند و ليل و نهار

پادشاهى نه به دستور كند يا گنجور
نقشبندى نه به شنگرف كند يا زنگار

چشمه از سنگ برون آرد و، باران از ميغ‏
انگبين از مگس نحل و در از دريا بار

نيك بسيار بگفتيم درين باب سخن‏
و اندكى بيش نگفتيم هنوز از بسيار

تا قيامت سخن اندر كرم و رحمت او
همه گويند و، يكى گفته نيايد ز هزار

آن كه باشد كه نبندد كمر طاعت او؟
جاى آن است كه كافر بگشايد زنار

نعمتت، بار خدايا، ز عدد بيرون است‏
شكر انعام تو هرگز نكند شكر گزار

اين همه پرده كه بر كرده ما مى‏پوشى‏
گر به تقصير بگيرى نگذارى ديار

نااميد از در لطف تو كجا شايد رفت؟
تاب قهر تو نداريم خدايا، زنهار!

 



فعلهايى كه زما ديدى و نپسنديدى‏
به خداوندى خود پرده بپوش اى ستار

حيف ازين عمر گرانمايه كه در لغو برفت‏
يارب از هرچه خطا رفت هزار استغفار

درد پنهان به تو گويم كه خداوند منى‏
يا نگويم، كه تو خود مطلعى بر اسرار

سعديا، راست روان گوى سعادت بردند
راستى كن كه به منزل نرسد كج رفتار

 

شنبه 17 اسفند 1392برچسب:, :: 10:4 ::  نويسنده : دکتر امین عطایی

گردو را به نام "غذاي مغز" نيز مي شناسند و اين فقط به خاطر شباهت آن به مغز نيست، بلکه به خاطر وجود امگا 3 فراوان آن مي باشد. براي درست عمل کردن مغز، به امگا 3 نياز داريم.

مصرف 4 عدد مغز گردو در روز موجب افزايش اسيد چرب ضروري امگا 3 مي گردد.

 

15درصد از چربي هاي گردو از نوع چربي هاي غير اشباع و مفيد براي سلامت قلب مي باشد. اين نوع چربي، پايين آورنده کلسترول بد(LDL) و افزايش دهنده کلسترول خوب(HDL) است.

يک چهارم فنجان مغز گردو، در حدود 8/90 درصد نياز روزانه بدن به اين چربي ضروري را تامين مي کند.

فوايد گردو:

1- کاهش کلسترول کل

2- کاهش LDL کلسترول

3- افزايش HDL کلسترول

4- افزايش قابليت ارتجاعي رگ هاي بدن

5- محافظت در برابر بيماري قلبي

موسسه غذا و دارو پيشنهاد کرده است که براي سلامت قلب روزانه 30 گرم گردو بخوريد.

 6- افزايش قدرت ذهن و هوش

7- مفيد براي تنگي نفس

8- جلوگيري از ورم مفاصل

9- مفيد در بيماري هاي پوست نظير: اگزما و پسوريازيس( به وجود آمدن لکه هاي قرمز رنگ در پوست)

10- ضد سرطان

11- داراي آنتي اکسيدان. در بين آجيل ها، آنتي اکسيدان گردو و شاه بلوط از همه بيشتر است.

12- محافظت از سيستم ايمني

13- جلوگيري از لخته خون

14- تنظيم سوخت و ساز در بدن

15- تنظيم فشار خون

16- تنظيم قند خون

17- جلوگيري از پارکينسون و آلزايمر

18- جلوگيري از سنگ کيسه صفرا

19- حفاظت از استخوان

20- روغن گردو درمان کننده دردهاي مفاصل است و جذب مواد غذايي را آسان مي کند.

 

21- کودکاني که مقدار امگا 3 در برنامه ي غذايي شان کم است، اختلالاتي مانند بيش فعالي يا هايپراکتيوي، مشکلات رفتاري، کج خلقي و مشکلات خواب در آنها زياد است.

22- زناني که در هفته 28 گرم آجيل و بادام زميني مصرف مي کنند، 25 درصد احتمال پيشرفت سنگ کيسه صفرا را کم مي کنند.

23- اگر مي خواهيد خواب آرامي داشته باشيد، براي شام، سالاد سبزيجات به همراه گردو مصرف کنيد.

گرچه فوايد زيادي در آجيل پنهان است، بعضي ها به گمان اين که آجيل موجب افزايش وزن مي شوند، از خوردن گردو و ديگر آجيل ها امتناع مي کنند. ولي ثابت شده است، افرادي که حداقل 2 بار در هفته آجيل مصرف مي کنند، احتمال افزايش وزن در آنها به مراتب کمتر از آنهايي است که اصلا آجيل مصرف نمي کنند. پس به گمان اين که اگر گردو يا آجيل بخوريد چاق مي شويد، اين غذاي بسيار خوشمزه و مفيد را از خود دور نکنيد.

ويتامين ها و عناصر معدني موجود در گردو:

گردو بهترين منبع منگنز و مس مي باشد.

در گردو، منيزيم و فسفر نيز وجود دارد. مقداري روي، آهن، کلسيم و سلنيوم نيز پيدا شده است.

گردو مقدار کمي سديم يا نمک دارد.

گردو حاوي بيشترين مقدار ويتامين هاي B6، B1 و B5( پانتوتنيک اسيد) مي باشد.

در گردو ويتامين هايي نظير  E ، B3 و B2 نيز وجود دارد.

کالري گردو زياد است. حدود 654 کالري در هر 100 گرم گردو وجود دارد. لذا بهتر است روزي که مي خواهيد گردو مصرف کنيد، کالري آن را محاسبه کرده و از کالري روزانه خود کم کنيد. به اين ترتيب ترس از چاق شدن را نخواهيد داشت؛ براي مثال، اگر کالري مورد نياز شما در روز 2000 کالري است و شما100 کالري گردو مصرف مي کنيد، لذا مي توانيد 1900 کالري باقي مانده را از مواد غذايي مختلف دريافت کنيد.

ولي اگر مي خواهيد گردو ميل کنيد و همانند روزهاي گذشته غذاهاي روزانه خود را نيز مصرف کنيد، اين نکته را از ياد نبريد که بايد 131 دقيقه پياده روي کنيد تا انرژي دريافت شده از گردو، بسوزد.

گردو در حدود 7/6 گرم فيبر دارد.

مريم سجادپور- کارشناس تغذيه

 

درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید
آخرین مطالب
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان داروسازان و آدرس aminataie.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





نويسندگان